Sorg

Bærer du på sorg?

Jeg oplever ofte at klienter der kommer i min praksis, ikke er bevidste om at de bærer på en sorg. De kommer pga. af en utilfredshed i deres liv og i at få dette ubehag til at forsvinde. Klienter bliver tit overrasket over, at en begivenhed eller dødsfald der skete for mange år siden, lige pludselig kan blive reaktiveret ved klientens nuværende situation og liv.

 

Vi kan møde sorgen, når vi står overfor livsbegivenheder, som alvorlig sygdom, dødsfald, skilsmisse, tab af arbejdsfunktion, fyring fra arbejdsplads, pårørende til kronisk sygdom eller psykiske lidelser, handicappet barn eller søskende, psykisk vold m.m.

 

Vi kan opleve:

Vi kan også opleve søvnbesvær, hjertebanken, fordøjelsesproblemer, ondt i kroppen. Disse er tegn på at vores nervesystem er belastet og at vi er i en krise.

Sorg fortæller om vores tilknytning, dette kan være til en person, os selv eller et objekt. Sorgen kommer, fordi vi er bange for at miste eller vi har mistet, deri ligger det at vi sørger. Sorg er en sund måde, hvorpå vores krop bearbejder livsomstændigheder, men andre ord, så sørger vi.

 

Sorg har sit helt eget liv og lytter ikke til, om vi er på en arbejdsplads eller i det offentlige rum. Mange har et anstrengt forhold til sorg og det at være ked af det, dette kan handle om at ofte ses sorg eller det at være ked af det, som en ikke velkommen følelse. Vi kan føle, at vi taber ansigt ved at vise sorgen frem. 

Vi kan have lært at undertrykke sorgen i vores barndom, skjule den bag lukkede døre. Det afgørende er, at vi kan have lært at når vi blev kede af det, blev vi mødt med afvisning, der aktiverede vores skam i ikke at føle os accepteret, som den vi er.

Book din tid nu

Psykoterapi er god hjælp – find en ledig tid ved sende en mail eller send en sms til 41200317

Når vi oplever at sorg er ukontrollerbar og det kan føles som at være nøgen i samværet med andre, kan det også være tegn på at der er en krise forbundet til sorgen i, hvor vi står i livet og alvoren af situationen.

 

Ofte bliver sorg på et samfundsmæssig plan fejltolket som en depression og det kan have visse ligheder, når vi er i en sorg proces.

 

Terapi:

Hvis du er meget uvant med sorg eller i at tillade dig selv at være ked af det. Kan en terapeut hjælpe og guide dig i at undersøge sorgen, dens betydning, tanker, følelser, fornemmelser og forestillinger. Det kan hjælpe en til at se sig selv og sin situation i et nyt og mere klart lys.

Kronisk sorg

Sorg kan udvikle sig til kronisk sorg, dette sker hvis tabet er blevet til en form for livsindhold. Hvis vi har mistet en nær person og et år efter dødsfaldet fylder og optager det stadig alle vores tanker og vi taler ikke om andet end den afdøde.

 

 

Kronisk sorg kan også opstå ved en skilsmisse, hvis vi stadig lever med bitre tanker og dyrker fortidens konflikter, selv om forholdets afslutning er langt passeret.

 

 

Ved kronisk sorg dyrker vi alt det, der havde med den døde at gøre eller den vi har mistet. Ved et dødsfald kan den afdøde værelse stå uberørt, tøjet hænger stadig i garderoben og vi kan have billeder af den afdøde til at stå overalt. Vi kan hyppigt besøge kirkegården.

 

Omvendt kan vi også opleve at vi undgår soveværelset, vi sover i et andet rum, da vi ikke kan bære den smerte det er at betræde det soveværelse vi engang delte med den afdøde.

 

Lider vi af kronisk sorg kan det være svært at trives i den almene hverdag og det kan føles pinefuldt. Vi kan opleve at blive mere isoleret fra vores omgivelser. Den kroniske sorg bliver et handicap, der kan gøre svært for os i at tage del i livet og mærke livfuldheden i vores krop igen.

Book din tid nu

Psykoterapi er god hjælp – find en ledig tid ved sende en mail eller send en sms til 41200317

Behandling af sorg

Hvis du er uvant med sorg eller i at tillade dig selv at være ked af det. Kan en terapeut hjælpe og guide dig i at undersøge sorgen, dens betydning, tanker, følelser, fornemmelser og forestillinger. Det kan hjælpe en til at se sig selv og sin situation i et nyt og mere klart lys.

 

Ved sorgbearbejde benytter jeg indimellem af den gestaltterapeutiske metode og jeg kan inkludere forskellige former for skrive terapeutiske virkemidler til terapien, hvis det er givende for den pågældende person.

Scroll to Top