Lavt selvværd

Lavt selvværd symptomer

Vi er alle brændte børn, der har oplevet ting i vores liv, der har givet os nogle ”huller” i vores selvværd i større eller mindre grad. 

 

 

Når vi taler om selvværd, er det også naturligt at tale om selvtillid men der er forskel på disse 2 størrelser. Selvtillid handler om vores ”gøren” det vi kan præstere eller levere. Rigtig mange oplever at have mere selvtillid end at have et godt selvværd.

 

 

Dette kan skyldes at vi er blevet rost meget af vores forældre i, hvad vi kan præstere og mindre fokus på at sætte ord og give os bekræftelse i at vi er et dejligt og godt menneske, de nyder at tilbringe tid og være sammen med. Selvværd handler om vores ”væren” den vi er som person og ikke i hvad gør, handler og præsterer. 

 

 

Grundfundamentet til et godt selvværd, bliver grundlagt i de første 2 år af vores liv. Så vores mors sindsstemning i, hvordan hun havde det i sit liv på dette tidspunkt, har enorm betydning på vores mors overskud og energi i at kunne spejle os som barn og lave en genafstemning med os.

Faktisk er der forskning der viser, at vores selvværd og arousal/nervesystem allerede bliver påvirket i foster stadie på baggrund af vores mors sindsstemning. Har vores mor været udsat for traumatiske begivenheder eller været i et problemfyldt forhold, vil hendes stress og angst niveau være forhøjet og dette kan have en påvirkning i, hvor god vi selv er til at regulere vores følelser og arousal/nervesystem som vi vokser op.  

 

Kort kan man sige at grundfundamentet til et godt og sundt selvværd, dannes i de 2 første leveår af vores liv, men vores selvværd, bliver også påvirket derefter og i hvilket miljø vi vokser op i. 

 

Når jeg taler om selvværdets betydning i de 2 første leveår, skyldes det at f.eks. voksne adopteret børn, der er vokset op i en tryg familie, kan have lav selvværdsfølelse. Dette er fordi de i en tidlig alder, har oplevet at blive afvist og forladt af deres biologiske mor og det husker deres krop.

 

Mange mennesker der er velfungerende og kompetente oplever at have ”huller” i deres selvværd. Et lavt selvværd har ikke en betydning for, hvor vi befinder os i det social lag og samfund.

 

Et lavt selvværd kan komme til udtrykt således:

Book din tid nu

Psykoterapi er god hjælp – find en ledig tid

Disse ”huller” vi kan opleve på vores selvværd, handler om at vi har vænnet os til at tro på de nedsættende forestillinger eller sætninger vi har mødt i vores opvækst. Disse introjekter er blevet til en forestilling om os selv, et selvbillede af os selv, vi har vænnet os til. Men i sin oprindelig form er disse introjekter kommet fra den ydre verden, fra omsorgspersoner i vores liv.   

 

Vi har taget den kritik eller devaluering vi har mødt fra andre og gjort den til selvkritik, der køre som gentagelser indeni os selv. Derfor når vi bliver fanget af en selvkritisk forestilling, heri negative tanker om os selv, føles det smertefuldt. Vi bliver kede af det og trække os. Det er ikke unormalt at når vi oplever disse negative selvforestillinger af os selv, at vi også kan mærke stress eller angst i den forbindelse.

Scroll til toppen