Er du tvivl om, hvad er psykisk vold? Hvad kendetegner det?

Noget af det første jeg vil sige, er at er man i et forhold, hvor der er fysisk vold, så er der også psykisk vold til stede. De to ting følges altid af. Nogle gange kan vi negligere fysisk vold, som det kun høre sig til i at blive slået eller sparket på. Men fysisk vold er også når partneren, bevidst går ind i en, skubber til os eller der, hvor en sjov leg af fysik drillerier, ændre sig og vi mærker at modpartens slag ændre karakter.

Men tilbage til den psykisk vold. Nogle af de elementer, der kendetegner psykisk vold er:

  • Overskrider grænser
  • Misbruger følelser
  • Isolere fra venner og familie
  • Bagatellisere, nægter og bebrejder andre, når noget er sket
  • Bruger børnene til at kontrollere
  • Bruger mandlige privilegier
  • Bruger økonomi som magt våben
  • Tvinger og truer til at opnå noget

Jeg vil i dette blogindlæg, uddybe emnet om overskridelse af grænser

Min erfaring og holdning er at ved grænseoverskridende adfærd, ligger der en del manipulation bag. Fordi hvis en person åbenlys går over vores grænser, vil vi hurtigere reagere og respondere på det. Men grænser der bliver overskredet gennem manipulation, har vi sværere ved at handle imod, fordi det foregår på et subtilt niveau, til at starte med.

Et råd til dette er, at hvis vi står i en situation, hvor vi mærker instinktivt der er noget galt. Måske får vi en tanke og en kropslig fornemmelse, af noget følelses forkert, men vi kan have svært ved at præcisere lige, hvad det præcis er. Synes vi ved første reaktion, der er noget, der går over vores grænse. Så er der noget der går over vores grænse!

Ringer den indre alarmklokke, så LYT til den.

Men vores hoved, vil rigtig gerne forsøge at forstå og finde logik, i den andens adfærd og gerne komme med en undskyldning for denne. Dette gør vi også fordi den kærlige omsorg og kærtegn, vi har haft mødt fra vores partner, er det vi husker og håber at få mere af.

Grænser der bliver overtrådt gennem manipulation, kan gennem sig bag humor. Der noget i den måde, hvorpå partneren, laver sjov med vores person på, hvor der gemmer sig en form for kritik og nedgørelse af vores personlighed, gemt bag humoren. Fanger vi op på det og italesætter det, kan vi få et modsvar af at vi er nærtagende, tager alt som kritik og at partneren aldrig har været i et forhold, hvor det er så svært at kommunikerer.

Det er her, den subtile del i at vores grænser kan blive overskredet, træder i karakter. Fordi vi vil rigtig gerne tage ansvar for os selv og det vi selv har det svært med og har i bagagen. Ingen mennesker er perfekte og det er vi heller ikke selv. En person der yder psykisk vold, ved instinktivt dette og går efter vores svagheder. På denne måde, bliver vores grænser lige så stille overtrådt.

Vi kan i vores overansvarlighed, i at tage ansvar, for det vi selv har svært med, gøre at vi tilpasse os den anden part. Vi kan tilpasse os, i sådan en grad at partneren åbenlys begynder at bruge grænseoverskridende adfærd. Det uhyggelige ved dette er, er at vi ikke længere kæmper imod det, selv om vi et dybt sted inde i os, ved det er forkert, men dynamikken vi er i, er så genkendelig for os, at vi bliver og acceptere det.

Grænser der bliver overskredet, kan være på mange forskellige niveauer og se ud på mange forskellige måder. Det kan være meget svært at beskrive, hvad psykisk vold er, før vi selv har stået i det. Jeg har her forsøgt at beskrive en lille del i, hvordan overskridelse af grænser kan se ud.

Spørgsmål der kan hjælpe os, med at finde ud af, om vi er i en usund relation.

Hvordan er vores selvværd, efter vi har mødt partneren. Det samme, bedre eller ringere?

Begrænser eller undgår vi at gøre ting, som før gjorde os glade, for at undgå uenigheder og dårlig stemning fra partneren?

Har vi erfaringer i at blive i usunde relationer, så er det ekstrem vigtigt at vi får arbejdet med at genfinde og udtrykke vores egne grænser. Har vi svært ved at mærke og sætte vores grænser, kan vi ubevidst sende signaler ud, der tiltrækker folk, der går over vores grænser. Det er netop den bagvedliggende dynamik og mønster, vi skal arbejde på hos os selv. Der er noget i forholdet mellem krænker og offer, der er meget genkendelig for os og er en af grundene til, at vi bliver, i en usund relation.

Afslutningsvis vil jeg sige, til dig der læser med, at du altid har været god nok lige som du er.

Jeg tilbyder individuelle psykoterapi sessioner.

Kontakt mig her: majbrittk@outlook.dk

Kærligst [icon name=”heart” class=”” unprefixed_class=””]

 

Terapeut Majbritt Kristensen

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top