Med-afhængighed & tiltrækning til følelsesmæssige utilgængelige mænd

Med-afhængighed udvikles i barndommen, det ses oftest i den dysfunktionelle familiesystem men kan også forekomme i trygge familier og heri ses på niveau og grader af vores med-afhængighed. Det forekommer oftest i familier, hvor der er misbrug. overgreb men ses også i familier hvor der foregår følelsesmæssigt omsorgssvigt.

 

Det kan være familier med karriere forældre, psykisk eller fysisk syge forældre eller søskende. En kvinde eller mand der har med-afhængige mønstre med sig, har oplevet et identitetstab meget tidligt i sit liv.

 

At være med-afhængig er at være ude af kontakt med vores følelser, behov og lidenskaber. Vi har som barn lært, at have fokus på det ydre og vores forældres behov. Vi har som barn haft stærke følelser af ikke at må være til besvær, pleaser, usynlig, tilpasset og at det bedst at være meget sød.

 

Vi kan have oplevet at gå med et højt stress niveau, vi ikke er blevet hjulpet ud af men selv måtte klare. Den stress kan blive kronisk igennem vores liv.

 

Et højt indre stress niveau men vi har virket stille udadtil og heraf overset af vores omgivelser. Modsat kan vi også have ageret mere udreagerende men blevet misforstået i vores råb om kontakt og hjælp og heri efterladt i store og stærke følelser af afvisning, magteløshed og forladthed.

 

Med tiden, mister barnet evnen til at opleve, at følelsen af at være noget værd kommer indefra. Uden et sundt indre liv, er fokus på det ydre, andres behov og derigennem ens tilfredsstillelse kommer.

 

Kvinder og mænd der er med-afhængige ved ikke, hvem de selv er. De har oplevet et dybt tilknytningsbrud som barn og vil som voksen mærke følgerne af det.

 

Derfor kan vi have problemer med at mærke vores behov og udtrykke dem. Vi kan opleve problemer med at kende vores krops signaler, når et andet menneske går over vores grænser, at vi rent faktisk har ret til at have vores grænser, udtrykke og holde fast i dem.

 

Vi vil opleve enorme stærke emotionelle tilstande af skam, skyld og angst ved at udtrykke en grænse eller et simpel behov. Vi kan opleve det som et meget lidelsesfyldt tilstand at være i.

 

Med-afhængige mønstre kan ofte fører en risiko med sig, i at vi kan have større tildens til at ende i utilfredstillende og usunde parforhold.

 

Kvinder der har med-afhængige mønstre med sig fra sin opvækst, ender ofte, med at blive draget og tiltrukket af følelsesmæssige utilgængelige mænd. Det kan komme til udtryk således:

 

 • Gifte mænd
 • Arbejdsnarkomaner (f.eks mænd der aldrig hjemme pga. deres job)
 • Mænd der dyrker sport i flere timer om dagen alle ugens dage
 • Players som ikke kan forpligte sig til forhold
 • Romantiske mænd i starten, der hurtigt udvikler sig til at være kontrollerende og jaloux
 • Mænd med misbrug af en eller anden art
 • Mænd med karakterafvigelse af narcissisme & psykopati
 • Mænd med aspergers syndrom eller mænd med markente aspergertræk

 

Med-afhængige mønstre skaber ofte udfordringer i vores liv, særligt i kærlighedsrelationer men også i andre nære relationer både privat eller karriere mæssigt, hvis vi er ubevidst om dem.

 

Niveauet af graden af den kraft, der kan ligge i vores med-afhængige mønstre kan variere og være forskelligt fra person til person. Men ubearbejdet med-afhængige mønstre skaber udfordringer til vores trivsel, selvkærlighed og vores udvikling som menneske.

 

Med-afhængige mønstre er ofte dybe og derfor kræver, det også et større arbejde med at bearbejde, opløse dem og lærer at håndtere dem. Så de ikke komme til at komplicere vores liv på en uhensigtmæssigt måde. Efter min overbevisning er dette bestemt muligt at opnå i vores liv.

 

Men det kræver en større investering i os selv, hvor vi får arbejdet ind til roden af problemerne. Har vi med-afhængige mønstre med os, er det særligt vigtigt at vi får arbejde i dybden med at lærer at elske og selv på et dybt sted. At vi kan føle os hel, værdig og fri indvendigt. At vi er afklaret om vores værdier, lidenskaber, behov i livet og kan udleve dem fra en trygt sted inden i os.

 

Det er vigtigt, at arbejde med at føle sig fyldt op på alle niveauer af vores liv, fordi hvis vi søger kærlighedsrelationer ud fra en mangeltilstand i os selv. Så har det med at skabe det udfald, at vi kan gentage et mønster med at blive draget ind i utilfredsstillende parforhold.

 

Modsat kan med-afhængige mønstre også skabe problemer, hvis har fået fat i den sunde og kærlige mand og er i et forhold med ham.

 

Han kan trække sig fra relationen, fordi vores mønstre af med-afhængighed af eksempelvis af være needy, stort behov for anerkendelse og bekræftelse fra manden, tildens til ingen meninger at have og kun gør hvad han har lyst til og anden pleaser adfærd. Gør at en sund og kærlig mand kan trække sig eller at han ender med at forlade sig selv, for at behage dit behov og dine forladthedssår.

 

Typiske tegn for med-afhængig mønstre: 

 1. Du føler dig afhængig af anerkendelse af den du dater for at føle dig afslappet og tryg
 2. Du er en pleaser og har det svært med at sætte dig selv først
 3. Du føler dig fanget i forholdet og føler ikke du kan trække vejret ved intimiteten.
 4. Du føler dig ensom, når du er alene og tror du vil blive lykkeligere i et parforhold
 5. Du føler dig ængstelig og needy i dit parforhold
 6. Du beskytter og lukker af fordi du er bange for at blive såret igen
 7. Du dater følelsesmæssige utilgængelige/udegående/kontrollerende mænd hvor du befinder dig i en med-afhængig relation hvor din parter er afhængig af dig eller du er kronisk single selv om du ikke ønsker det
 8. Du føler dig konstant utilfredsstillet i dine forhold
 9. Du bliver kontrollerende, manipulerende og uautentisk når du ikke får hvad du vil have
 10. Du dater mænd der ikke er den rette for dig for at undgå at være alene

 

Som sagt er med- afhængige mønstre noget vi sagtens kan lærer at overkomme og få styr på. Så vi kan leve et fantastisk og harmonisk liv, med gode og sunde relationer i vores liv. Hvor vi udlever vores drømme og er bevidste om vores mål og visioner for vores liv og hvordan vi aktiv kan tage handling på dem, så det kan manifestere sig i vores liv.

 

Terapi er fantastisk til at arbejde med med-afhængige mønstre, du er altid velkommen til at skrive eller booke en tid hos mig ellers vil jeg klart anbefale dig mit 4 måneders terapeutisk mentoring “Rising Women Empowerment forløb” der er for dig, der er klar på at se din selvudvikling som en uddannelse i dig selv.

 

Kærligst

Majbritt Kristensen

Psykoterapeut

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top